„Egy Isten létezik. Maga a valóság.
Ő az aki teremt, mindenütt jelen van.
Nincs benne félelem, nincs benne gonoszság.
Az idő nem köti, nem is hal meg soha.
Önmagától létező.
S a Gurú kegyelme által [juthatunk el hozzá].
            [Múl Mantra, Srí Gurú Granth Száhib:1]

            (Varga Csaba Béla fordítása)


A minap kezembe akadt Radnóti Alice egyik könyve, ami a szikhekről szól, és mivel nagyon élvezetes és érdekes könyvnek tartom, gondoltam, hogy írok róla egy bejegyzést.

Radnóti Alice az ELTE BTK-n végzett, ahol Ázsia-tanulmányokat is folytatott. Diplomáját történelem, politológia, India története szakokon szerezte. A történelemtudomány kandidátusa. Öt évig Indiában is élt, ahol a delhi Magyar Kulturális Központot vezette. Speciális érdeklődési köre a szikh vallás története, a pandzsábi régió (India és Pakisztán) kulturális- és politikatörténete.

Radnóti  Alice "India oroszlánjai, A szikhek" című könyve tulajdonképpen a szikhek történelmét írja le a vallásalapítástól napjainkig, rendkívül olvasmányos és közérthető formában. Annak ellenére, hogy egy ismeretterjesztő könyvről van szó, az olvasás közben megelevenedtek a szemem előtt a szikhek által vívott csaták, a templomaik: a gurdvárák.

A könyv tizenöt fejezetből áll, amelyek végigvezetnek bennünket a szikh vallás születésétől, az első tíz guru korán, a Khálszá-testvériség megalapításán, a Gurú Granth Száhib, azaz a szikhek szent könyvének guruként való elismerésén, az önálló szikh állam korán, a brit gyarmati koron, a független India megszületésén, Indira Gandhi meggyilkolásán át napjaink szikh közösségének a koráig.

Ahogy említettem, a könyv elsősorban a szikhek történelmére koncentrál, a vallási kérdésekkel kevésbé foglalkozik. Nem írja le részletesen a szikh vallás követőinek előírt vallási feladatokat, viszont a leglényegesebbekre- ami megkülönbözteti a szikheket a hinduktól-kitér, úgymint az Egyistenhit, a tíz gurú és a Gurú Granth Száhib gurúként való tisztelete, a haj levágásának tilalma, amit gondosan kontyba rendezve a turbán alatt viselnek, a szakáll nyírásának tilalma, a jobb csuklójukon hordott acél karperec. Tehát, aki a szikh vallás rejtelmeiben szeretne elmélyedni, annak más szakirodalom ajánlott, viszont ezzel a világgal való megismerkedéshez kiváló segítséget nyújt a könyv.

Kiadó: Kelet Kiadó
Év: 2008
Oldalszám: 223
Értékelés: 10/10